مقدمه

در میان کارهای تخصصی، هر از چند گاهی فرصت گشت و گذار و طبیعت گردی هم ایجاد می شود. خاطرم هست حدود سال 1387 بود که در فیس بوک صفحه ای را با نام "صد مکانی که قبل از مرگ باید دید" ایجاد کردم اما به دلایل متعدی از ادامه آن کار باز ماندم. امروز ضمن ادامه مسیر قبلی، سعی دارم تا با معرفی مقاصدی که سفر کرده ام تجربیات خودم را به اشتراک بگذارم تا همراهان عزیز از این تجربیات بهره مند شوند.از این رو و برای شروعی دیگر ، یکی از جذاب ترین و بی نظیرترین های آن سفرها را معرفی می نمایم، سفری که ذهن هر انسانی را ساعت ها درگیر خود می سازد. اما سوال اینجاست که چرا اوپرت تا این حد مورد استقبال گردشگران ، طبیعت گردان و خصوصا تورهای تفریحی قرار گرفته است؟ پاسخ در این است که اوپرت ویژگی های خاص خود را دارد، اما یکی از ویژگی های آن در لحظه ای ایجاد می شود که وارد منطقه می شوید و به محض دیدن ابهت و رخ نمایی طبیعت از آن چه که پروردگار حادث کرده است شما را دقایقی به سکوتی عمیق فرو می برد، سکوتی سرشار از افکار مختلف و مرور دیدگاه های فلسفی…

اوپرت کجاست؟

اوپرت در واقع یک منطقه ییلاق نشین عشایری است، مکانی مناسب برای پرورش دام که زندگی در آن از اواخر اردیبهشت شروع می شود و تا اواخر آبان ادامه دارد. اما پس از آن به علت بروز سرما و یخبندان و خصوصا بارش سنگین برف منطقه به طور کل خالی از سکنه می شود.روستای اوپرت در فاصله‌ی ۵۵ كیلومتری از شمال شهرستان مهدی شهر و شهمیرزاد واقع شده است و به این خاطر منطقه گردشگری مورد توصیف به نام اوپرت معرف شده است، منطقه ای که تا 5 سال پیش از این، فقط بین محلی ها نام آشنا بود اما بعد از شناسایی و معرفی توسط گردشگران و تورهای طبیعت گردی به یکباره تغییر چهره داد و به یکی از قطب های گردشگری منطقه تبدیل شد. از دیگر ویژگی های اوپرت دیواره‌های سر به فلک کشیده از فلات مركزی ایران است که سبب ایجاد یک دشت بزرگ پر آب و علف در دامنه‌ی جنوبی و دره ای با پوشش طبیعت جنگلی در دامنه‌ی شمالی آن شده است که در میان آن دره و در نمایی شمالی و از میان یکی از بزرگترین میراث های میلیون ساله زمین "جنگل های هیرکانی " می توان منطقه‌ی شمالی دشت را که مشهور به منطقه دودانگه‌ی مازندران است را مشاهده نمود و به شرط آشنایی با منطقه می توانید روستاهای سنگده و میانا و ارتفاعات داوکلا را هم مشاهد نمایید.

چه طور ، چه زمانی و با چه وسیله ای به اوپرت برویم؟

مسیرهای متعددی برای رفتن به اوپرت وجود دارد که اصلی ترین آنها به شرح زیر است:

اگر ساکن تهران هستید و قصد سفر دارید راه های پیشنهادی به شرح زیر پیشنهاد می شود.

  1. تهران - فیروزکوه - سمنان و سرخه - مهدی شهر و شهمیرزاد - پرور ( یک مسجد در کنار دوراهی نماد آن جاده است ) - کلیم - فینسک - ملاده - دو راهی سرخه ( شروع جاده خاکی ) - دوراهی اوپرت که با تابلو مشخص شده است. (بهترین ، جذاب ترین و راحت ترین مسیر)
  2. تهران - آبسرد - کیلان - ایوانکی - مهدی شهر و شهمیرزاد - پرور ( یک مسجد در کنار دوراهی نماد آن جاده است ) - کلیم - فینسک - ملاده - دو راهی سرخه ( شروع جاده خاکی ) - دوراهی اوپرت که با تابلو مشخص شده است.
  3. تهران - ورامین - گرمسار - سمنان ( بلوار بسیج خروجی شهمیرزاد) - مهدی شهر و شهمیرزاد - پرور ( یک مسجد در کنار دوراهی نماد آن جاده است ) - کلیم - فینسک - ملاده - دو راهی سرخه ( شروع جاده خاکی ) - دوراهی اوپرت که با تابلو مشخص شده است.
  4. تهران - فیروزکوه - قبل از دوآب خروجی جاده خطیر کوه - چاشم - اپرت ( این مسیر صرفا برای ماشین های کلاس SUV پیشنهاد می شود)

برای سایر هموطنان عزیز مسیر یا از سمت ساری و جاده کیاسر به سمت دو راهی پرور است یا از شهر خودتان تا دوراهی سمنان-شهمیزاد و مابقی همانند توضیحات بالا

چه زمانی به اوپرت برویم؟

بهترین زمان سفر به اوپرت از اواخر اردیبهشت شروع می شود و تا اواخر آبان ماه ادامه دارد. ولی قبل از سفر، حتما از شرایط آب و هوایی مطلع شوید چرا که در ارتفاعات اوپرت معمولا باد سرد و تغییرات جوی زیادی را شاهد هستیم و در مابقی زمان ها جاده به دلیل یخبندان و برف سنگین خالی از سکنه و بسته می باشد.

با چه وسیله ای به اوپرت برویم؟

مسیر تا دوراهی ملاده - سرخه، کاملا آسفالت و راحت است، اما بعد از آن دوراهی، جاده خاکی و از جنس خاک رس می شود.که در صورت بارندگی، عبور و مرور را حتی برای ماشین های کلاس SUV هم سخت می کند. شخصا دیدم تا سربالایی آخر که به محل اصلی و دشت اوپرت می رسد، ماشین های چون پراید و سمند هم آمده بودند ،اما به دلیل چاله های زیاد و عمیق و عبور از چندین مسیر رودخانه، به هیچ وجه توصیه نمی شود. به گفته محلی ها چندین چپ شدن ماشین های سواری و گیر افتادن در گل و لای و پاره شدن سینه روغن کف ماشین گزارش شده است.

اگر قصد سفر دارید اما ماشین مناسب ندارید؛ می توانید از تور لیدرهای محلی که در اینستاگرام معمولا با نام های اوپرت صفحاتی را باز کرده اند کمک بگیرید و مسیر خودتان را با ماشین های آنها از مسیر خاکی تا اوپرت ادامه دهید و یا برای بنده پیغام بگذارید تا شماره آن بزرگوران را در اختیار شما قرار دهم.

ممکن ایمیل های ارسالی شما بزرگواران را با تاخیر پاسخ دهم، اما در پیج اینستاگرامی extreme.adventurer در خدمت شما هستم، ضمن همراهی ، follow و حمایت بنده ، سوال ها را در دایرکت برای من ارسال بفرمایید. 

زمان لازم برای سفر؟

به دلیل بعد مسافت 300 کیلومتری از تهران، حتما برنامه سفر خود را دو روزه تنظیم کنید. در این میان می توانید یک شب را در روستاهای چاشم ، کولیم و یا فینسک ( پیشنهاد من این روستا است) اقامت داشته باشید. در زیر تصویر یکی از محل های اقامت بوم گردی، واقع در روستای فینسک ( متعلق به آقای محمدی) به نمایش گذاشته شده است.

+ :

از تهران و از مسیر پیشنهادی سوم تا دوراهی ملاده-سرخه حدودا 4 ساعت راه است و از دوراهی ملاده-سرخه تا اوپرت که خاده خاکی می شود با ماشین های کلاس SUV حدودا یک و ساعت و نیم زمان لازم است تا به ارتفاعات برسید. 

وسایل مهم و مورد نیاز سفر به اوپرت؟

  • بستگی به فصل انتخاب شده برای سفر، لباس مناسب و گرم برای ارتفاعات اوپرت توصیه می شود. 
  • مابقی همانند دوربین حرفه ای ، چادر  و …. مناسب امکاناتی است که هر گردشگر با خود به همراه می آورد.

طبیعت اوپرت؟

سمت دشت اوپرت : علفزار ، بسیار سرسبز و مملو از گیاهان دارویی نظیر آویشن ، گل گاوزبان ، گل بی غم و درختان آلو و ازگیل جنگلی و در پایین ارتفاعات و در مهرماه هم زرشک وحشی یافت می شود

و در سمت دره اوپرت : پوشش جنگلی ، دره ای و با شیب تند و خطرناک


سایر سفرنامه ها و ماجراجویی ها را از پیج اینستاگرامی زیر دنبال بفرمایید

Extreme.adventurer

با سپاس


به امید سفر و با من همراه باشید تا سفرنامه دیگر